lørdag, 2 marts, 2024
Hvad er kreditværdighed?

Har du undret dig over, hvad ordet kreditværdighed betyder? Eller kender du måske ordet, men vil vide lidt om, hvordan du selv opnår kreditværdighed eller kommer ud af den onde spiral som værende stemplet personen med dårlig kreditværdighed? Uanset hvad vil denne artikel oplyse dig om begge ting.

Kort om kreditværdighed

Kreditværdighed er i grove træk en persons, eller for den sags skyld, en virksomheds evne til at betale et lån. Jo bedre din kreditværdighed er, desto bedre er dine chancer for at optage lån. Dermed også sagt at hvis din kreditværdighed er dårlig, kan det ende med, at du vil blive afvist af de långivere, du søger lån hos.
Det er derfor afgørende at signalere en stabil og god økonomi, hvis du ønsker at optage de normale lån som bil, bolig eller et selvstændigt projekt i form af eksempelvis en virksomhed.

Jamen hvordan ved jeg, at jeg er kreditværdig?

Her er det oplagt først at forklare, hvordan du ved, at du IKKE er kreditværdig. Hvis du har stor gæld og ydermere stor gæld, som du ikke afbetaler på og dermed måske også blevet registreret i RKI, så er du i hvert fald IKKE kreditværdig. Dermed er du stemplet som havende en dårlig kreditværdighed, og du vil derfor også højest sandsynligt blive afvist af de fleste långivere.
Du er kreditværdig, hvis din økonomi er stabil og sammenhængende nok til at banker etc. tør låne dig penge. Du kan tjekke www.monni.dk hvis du skal kigge og sammenligne lån.

Hvorfor er det vigtigt at have en god kreditværdighed?

Udover at en god kreditværdighed er et tegn på en god og stabil økonomi, er det også et stempel, der er afgørende for dig, når du skal ud og måske investere i hus og bil eller andre ting for at skabe et sted til din familie eller dig selv. Egentlig er det altafgørende, ligeså snart du skal ud at træffe nogle store økonomiske beslutninger.
Udover at en god kreditværdighed vil lette de materielle ting i dit liv, så ville det modsat til at være stemplet som havende en dårlig kreditværdighed påvirke dig psykisk. Knas i økonomien psyker nemlig meget i form af bekymringer, dårlig samvittighed og kan også hos mange fører til stress. Med dårlig kreditværdighed ender det tit i en gældsfælde, altså en ond spiral af mere og mere gæld, og drømmene man havde som barn bliver mere og mere fjern, da man nu aldrig får råd til en ny bil eller drømmeboligen eller for den sags skyld den lækre ferie, man godt kunne bruge efter en hård arbejdsperiode. Men HUSK! Bare fordi du har en dårlig kreditværdighed, så betyder det ikke, at du ikke kan komme ovenpå igen. Det kræver bare en indsats for at få et afkast!

Anbefalinger til at komme oven vande igen

Er du en af de personer, der befinder sig i denne onde gældsspiral og ønsker at komme ovenpå, så er første step at få klarlagt dine udgifter og dine indtægter – altså få lagt et budget. På den måde vil du også hurtigt kunne danne dig et overblik over, hvilket råderum du har til at begynde at afbetale din gæld og ydermere også fået klarlagt, hvilke poster i dit budget der vil være gavnligt at skære fra. Husk, det kræver en indsats at få et afkast!
Når du har fået skåret så mange udgifter som overhovedet muligt fra dit budget, bør du ringe op til kreditorer og prøve at forhandle din nuværende gæld ned i form af at få nogle af alle de renter der igennem tiden er løbet på trukket fra. Ved at tage telefonen og ringe op kan det i nogle tilfælde spare dig for flere måneders arbejde. Så kom ud af din komfortzone og prøv!… You have nothing to loose, but everything to gain. Dog bør du, imens du mindsker dine udgifter, også have i tankerne, hvorvidt du kan øge dine indtægter. Hvis du følger dette og begynder at tilbagebetale din gæld, vil du før eller siden ende på den anden side, stemplet som havende en god kreditværdig og muligheden for at føre dine drømme ud i livet.