lørdag, 2 marts, 2024
At køre bil som 17-årig – Dette bør du være opmærksom på

Det har siden 1. januar 2017 været muligt for 17-årige at tage kørekort. Der gælder dog nogle vilkår, som du bør være opmærksomme på, hvis du ønsker at tage kørekortet som 17 årig og ikke som 18 årig, som det indtil videre har været tilfældet ift. det at tage et kørekort.

Som 17 årig skal du naturligvis gennemgå den gældende køre- og teoriundervisning, samt en teori- og køreprøve. Efter beståelsen af disse, så kan du som 17-årig køre bil, dog ikke alene, men med en ledsager, som lever op til en række krav. Dertil kommer også de andre aspekter ved at tage et kørekort, som den lovpligtige lægeerklæring, samt et gennemført førstehjælps kursus. Du kan tage kurser i førstehjælp til kørekort rigtig mange steder i landet, noget som din kørelærer måske sågar kan hjælpe dig med.

Du kan tidligst begynde på dit kørekort når du er 16 år og 9 måneder.

Reglement for kørsel som 17-årig

Hvis du ønsker at føre bil som 17-årig, så er der nogle andre regler end hvis du tager kørekortet som 18-årig. Du bør være opmærksom på følgende:

  • Dine forældre skal skrive under på ansøgningen til kørekort.
  • Du kan tidligst tage din køreprøve som 17 årig.
  • Du skal indtil du fylder 18 år køre med en erfaren ledsager.
  • Du har ansvaret for at informere den voksne ledsager om gældende regler.
  • Du må ikke køre bil i udlandet.

Værd at bide mærke i ved ovenstående er, at du ikke må føre bil i udlandet, heller ej med en ledsager.

Ønsker du at ledsage en 17-årig bilist, så er der en række regler på dette område, som du skal opfylde for at kunne være ledsager, disse er blandt andet:

  • Du skal være fyldt 30 år
  • Du skal have haft et kørekort i mindst 10 år.
  • Du må ikke have mistet kørekortet (frakendt) de sidste 10 år.
  • Du skal sidde på forreste passagersæde.
  • Du skal altid være i stand til at overtage kørslen.

Vær en god ledsager – vær en god bilist

Hele idéen med at du kan erhverve kørekort som 17 årig er, at vi får mere rutinerede bilister, da der som tidligere nævnt, altid skal være en ledsager i bilen under kørsel. Derfor er det også din fornemmeste opgave som ledsager, at sørge for at alle gældende regler bliver overholdt under kørslen, samt at du giver tricks og fifs til at blive mere komfortabel med at køre bil.

Du skal som 17-årig bilist også være klar over, at der er stadig trods en bestået køreprøve er rigtig mange ting at lære som bilist. At blive en god bilist er noget som sker i takt med at du erhverver dig en masse erfaring – en erfaring som kun kan komme af at køre, samt lære at ældre bilister som har prøvet mange ting i trafikken.

Hele konceptet med at tage kørekort som 17 årig er rigtig godt. Det bør og skal give bedre bilister på den lange bane på vejene i Danmark. Så hvis du har muligheden for at tage kørekort som 17-årig, så kan det være en formidabel idé at gøre, da det giver en masse god erfaring til de næste mange år på vejene.