onsdag, 18 september, 2019

I daglig tale bruger de fleste danskere ordet ”champagne” om mousserende vine. De fleste ved dog nok godt, at det er forkert. Det er nemlig kun mousserende vin, der er produceret i Champagne-distriktet i Frankrig, der må kaldet for ”champagne”. Der findes dog et væld af lækre mousserende vine, som ikke er champagne. Få et overblik her.

Spanien

En af de mest populære alternativer til champagnen er den spanske cava. Stort set alt cava bliver produceret i Catalonien i Spanien. Det største vinhus står for op til 60 procent af produktionen. Vinene går godt til festlige lejligheder eller varme eftermiddage. Den passer godt til lette retter – f.eks. spansk tapas eller fisk. Cavaen udsprang af champagnen, da en spansk mand ville opfinde en pendant til den franske drik. Den er også produceret på champagne-metoden, hvor man gærer vinen to gange for at beholde kulsyren, som egentlig er et biprodukt af vin.

 

Køb din næste cava her.

Italien

I Italien finder du et væld af boblende vintyper. I Italien omtales boblende og mousserende vine som Spumante. Det har man gjort siden 1908. Nogle af de mest populære italienske spumante-vine er prosecco, lambrusco og asti.

 

Proseccoen stammer fra Veneto i Italien og laves ikke på champagne-metoden. Derimod anvender man charmat-metoden. I stedet for at anvende to gæringer, gæres mosten i en tryktank. Boblerne fyldes på flasken under tryk, og derved går boblerne ikke tabt. Denne metode er en del hurtigere en champagne-metoden. Prosecco laves også i en semi-boblende udgave kaldet Frizzante.

 

Lambrusco er fra Emilia-Romagna i Italien og er en betegnelse for flere druesorter. Den mest kendte i Danmark er den lyserøde lambrusco, der var meget populær i 1980’erne. Vinen laves også på charmat-metoden og minder om rødvin – bare med bobler i. Derfor er den også rigtig god til mad.

 

Asti stammer fra Piedmonte i Italien. Området fremstiller også Barolo og Barbaresco. Den er sød og har et lavt alkoholindhold, men boblerne gør den let og frisk at drikke. Asti laves både på den dyre champagne-metode og den billigere charmat-metode. Vinen passer godt til desserter og retter med frugt eller som en velkomstdrink.